حضرت آیه الله مرعشى نجفى نام علما و دانشمندانى که شیخ حر در محضر آنان را زانوى ادب زده و در دروس مختلف از آنان کسب فیض نموده یا مفتخر به گرفتن اجازه نقل روایت شده است را در مقدمه کتاب اثبات الهداه به رشته تحریر در آورده است ؛ که به طور فشرده به آن اشاره مى شود.
1- علامه شیخ حسن حر عاملى (پدر بزرگوارش ) که در محضر او درس خوانده و از او روایت نقل کرده است .
2- علامه شیخ محمد حر (عموى او): علاوه بر فراگیرى درس، از او روایت نقل مى کند.
3- علامه شیخ عبدالسلام (جد مادرى )
4- علامه شیخ على فرزند محمود مشغرى عاملى
5- علامه شیخ زین الدین فرزند محمد بن حسن فرزند شهید ثانى
6- علامه شیخ حسین فرزند محمد بن حسن ظهیر الدین عاملى ظهیرى
7- علامه سید حسن حسینى عاملى
8- علامه شیخ عبدالله فوشى حر
9- علامه مجلسى (ره ) که مشهورترین و بزرگترین استادان شیخ حر عاملى بوده و غواص دریاهاى اخبار و احادیث شمرده مى شود. شیخ حر در موارد زیادى در کتاب امل الامل تصریح کرده که از مرحوم مجلسى حدیث نقل کرده است .
10- فیض کاشانى (ره ) که زینت فقهاى حدیث شناس و الگوى سالکان است . تصریح به نام وى را به خط برخى از شاگردان او دیده ام .
11- علامه مولى محمد طاهر فرزند محمد حسن شیرازى نجفى ، نویسنده کتابهاى مشهور مثل "حجه الاسلام در شرح تهذیب الاحکام "و "حکمه العارفین "و "قواعد الدینیه در حکماء صوفیه "و غیر اینها. شیخ حر به شاگردى نزد این استاد در کتاب امل الامل تصریح کرده است .
12- علامه شیخ على مولف "الدرالمنثور"از نوادگان شهید ثانى
13- علامه سید على فرزند على موسى عاملى
14- علامه محقق آقا حسین خوانسارى ، شارح کتاب دروس
15- علامه سید هاشم بحرانى ، صاحب تفسیر البرهان
16- علامه مولا محمد کاشانى مقیم قم .
شیخ حر در بیان طرق نقل روایاتى که به ائمه اطهار مى رسد، مى نویسد:
"من کتابها را از گروهى که یکى از آنان شیخ بزرگوار و مورد اطمینان و پرهیزکار ابو عبدالله الحسین فرزند حسن بن یونس ظهیر الدین عاملى است با گرفتن اجازه از او (اولین کسى که در سال 1051 به من اجازه داده ) نقل مى کنم .*
با نگاهى به تاریخ تولد شیخ واین جمله شایستگى و درایت ، تقوا و فضیلت وى را بیش از پیش در مى یابیم که چگونه هنوز هجده بهار از عمرش نگذشته از مرد بزرگى چون یونس بن ظهیرى عاملى اجازه نقل روایت دریافت مى کند.
با بیان این مطلب که در اعصار پیش به دلیل در دسترس نبودن وسایل ارتباط جمعى و معرفى دانشوران علوم دینى به اقشار دیگر اجازه نقل حدیث سند تقوا، راستگویى و فضیلت آنان به شمار مى رفته است و مى توان سیماى فرزانه الهى شیخ حر را در این سن و به مفاد این اجازه به نظاره نشست . در این زمان شیخ حر که از ذوق ادبى و خدادادى و همچنین نثرى زیبا و روان برخوردار بود قلم به دست گرفت تا اولین اثر خود را در کنار خوشه چینى از محضر علماى عصر به رشته تحریر در آورد.
* وسایل الشیعه ، شیخ حر عاملى ، ج 20، ص 49؛ القائده الخامسه
منبع:
ابراهیم زاده، حسن، گلشن ابرار، ج 1، ص 232